Voice Collective


Voice Collective is een warm en gezellig gemengd popkoor, waar het enthousiasme van af straalt! Iedere week op dinsdagavond zingen wij met veel plezier ons meerstemmig repertoire. We bestaan sinds 2008 en hebben zo’n 60 leden, verdeeld over de 4 stemgroepen: sopraan (hoog en laag), alt (hoog en laag), tenor en bas.

Voice Collective is niet zomaar een popkoor, we zingen een repertoire wat je best breed en veelzijdig mag noemen: nieuw en oud, popsong en musical, Engels en een andere taal. Bij dit alles staat plezier bij het zingen centraal. We vernieuwen ons repertoire voortdurend, en daarom gaat het nooit vervelen. Wanneer we starten met een nieuw nummer besteden we tijd aan betekenis en tekstbeleving, zodat ‘we weten wat we zingen’.

In een koor zingen is teamwork: alleen dan klinkt het zoals bedoeld. Daarom verwachten we dat de leden in principe bij alle repetities aanwezig zijn. Naast aanwezigheid wordt verwacht dat iedereen het  door de dirigent opgegeven repertoire instudeert. Dat maakt dat we ons een nummer snel eigen maken. We hebben daarvoor bladmuziek en MP3-fragmenten beschikbaar voor elke stemgroep. Het klinkt wat schools, maar past wel bij onze ambitie om regelmatig nieuwe nummers op te nemen in ons repertoire.
Een Kerstrepertoire hebben we niet, en dat bevalt ons prima. Neem een kijkje op de website om een indruk te krijgen van ons actuele repertoire.

De artistieke leiding is in handen van de gedreven en enthousiaste dirigent, Jeroen J. Vermeulen. Hij  haalt het beste in ons naar boven en schrijft zelf een deel van de arrangementen. We worden muzikaal ondersteund door de talentvolle pianiste, Federica Lorusso. Tot 2024 volgt Federica een muziek master in New York en wordt ze vervangen door Ida Alanen.

Per jaar treden we zo’n 3 tot 5 keer op wat we zoveel mogelijk over het jaar verdelen. Naast een bijdrage aan bijvoorbeeld Korenlint in Haarlem treden we graag ook op voor een groep die een “muzikaal zonnetje” goed kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een revalidatiekliniek, vluchtelingenopvang, o.i.d. En ieder jaar in mei-juni organiseren we een eigen concert waar we ons bestaande én nieuwe repertoire ten gehore brengen, begeleid door een band. Een hoogtepunt waar we met het instuderen van het repertoire naar toe werken.

Naast de reguliere repetities ondernemen we ook activiteiten om elkaar beter te leren kennen en het daarmee als koor nóg leuker te hebben. Workshops waarin we bijvoorbeeld met percussie aan de slag gaan, of noten leren lezen, of beweging en presentatie op toneel. Stemgroep-repetities waarin je samen met dirigent en pianiste alleen met jouw stemgroep door een deel van het repertoire gaat.
En natuurlijk ook tijd voor puur gezelligheid met bijv. een pub-quiz of een etentje.

Dit alles vraagt om organisatie en samenwerking. Onder het motto ‘vele handen…” zijn er gelukkig veel leden die helpen aan het goed verloop van bijvoorbeeld de koffiepauzes, bladmuziek, openen en sluiten van de repetitieruimte, het organiseren van workshops en optredens.

Het bestuur bestaat uit een secretaris, penningmeester, communicatie/PR, algemene rol (vacant)  en voorzitter. Vier keer per jaar verschijnt er een Nieuwsbrief met informatie over de muziek die we zingen, koorleden of gebeurtenissen en mededelingen vanuit het bestuur. Daarnaast versturen we de Nieuwsflits met specifieke informatie over een optreden, repertoire etc. en hebben we voor iedere stemgroep een app-groep.